Viime aikoina on jälleen noussut suureksi puheenaiheeksi se, miten ärsyttäviä feissarit ovat. Minä feissaan ja ymmärrän kyllä, että aina ei ole aikaa eikä jaksamista miettiä maailman suurta tuskaa, eikä kaikkien järjestöjen edustajille voi pysähtyä - muuten esimerkiksi Helsingin keskustan läpi kävelemiseen voisi kulua liikaa aikaa.

Se, mitä en ymmärrä, on, miksei feissarille voi vain kohteliaasti sanoa "ei kiitos". Tiedän, ja siis todella TIEDÄN, ettei 95% feissareista todellakaan lähde kävelemään perässä vaikka sanoisit, että on vähän kiire. Emme lähde syyllistämään, emme vainoamaan... Toivotamme vain hyvää päivänjatkoa. Toimimme järjestön edun vuoksi, eikä huono käytös aja ikinä hyvää asiaa. En ymmärrä siis myöskään, miksi kenenkään tarvitsisi kehittää uutta reittiä työpaikalle vain feissareiden takia. Emme me oikeasti ole pahoja ihmisiä, jotka odottavat joka nurkan takana vain ärsyttääksemme ihmisiä, joilla on muutenkin huono päivä.

Monilta pääsee unohtumaan, miksi seisomme kadulla häiritsemässä ihmisiä. Keräämme rahaa, kyllä, mutta hyvään tarkoitukseen. Kukaan ei jaksa seisoa ihmisten nälvinnän kohteena huvikseen, työ vaatii sitoutumista järjestön arvoihin ja halua auttaa. Motivaatio vain vähenee huomattavasti, eksponentiaalisesti suorastaan, jos vastaan tulee vain töykeitä ihmisiä. 

Varainhankinta on järjestöille ehdoton elinehto ja toiminnan kannalta välttämätöntä. Kaduilla se on toiminut niin hyvin, etteivät järjestöt todellakaan halua tästä luopua. Varainhankinta ei ole ilmaista, ja jos muut puolustukseni eivät kelpaa, niin miettikääpä olisiko parempi, jos vain seisoisin kadulla kysymättä mitään keneltäkään? Eikö ole kuitenkin parempi, että järjestö saa rahalleen vastinetta, että kadulle mennessäni myös teen sen työn, joka minulle on annettu?

Tuskin kukaan ajattelee, että olen paha ihminen siksi, että kerään varoja hyväntekeväisyyteen. Ehkä enemmän ottaa päähän feissarien määrä, ja myönnän toki, että meitä on paljon. Se ei kuitenkaan ole yksittäisen feissarin käsissä. Feissarille huutaminenkaan ei auta mitään; feissarin olon voi saada huonoksi niin, ettei häneltä suju työnteko kunnolla seuraavaan puoleen tuntiin, mutta sekin puoli tuntia on sitten järjestöltä pois.

Älkää unohtako, mikä on oikeasti asian takana. En minä pahuuttani teitä tervehdi, enkä pahuuttani toivota hyvää päivänjatkoakaan.